public

Loading...

Streaming

published by allharm

Want to create a visual like this?

Get Started
Streaming & Buma/Stemra
De komst van streaming heeft grote veranderingen teweeg gebracht in de muziekindustrie. In deze infographic lichten we voor u een aantal punten toe.
Streaming muziekdiensten
Onder andere Spotify, Apple Music, Napster en Deezer zijn streaming muziekdiensten in Nederland. Gebruikers betalen of een vast bedrag per maand aan Spotify, of krijgen tussen de muziek door advertenties.
Het systeem van de betaalde versies valt te vergelijken met dat van een all you can eat mixed grill restaurant. Abonnees betalen 10 euro per maand en mogen daarvoor onbeperkt liedjes streamen. Ze betalen dus niet per liedje, maar per periode. Net als in een all you can eat restaurant geldt: des te meer een klant eet in de periode, des te minder de eigenaar per gerecht verdient.
Een aantal streaming muziekdiensten kent ook een gratis model. Gebruikers daarvan krijgen advertenties te horen. De inkomsten daaruit zijn echter een stuk kleiner dan de inkomsten van abonnees.
Buma/Stemra
2.000
licenties
Buma/Stemra heeft in totaal met meer dan 2.000 online muziekgebruikers een licentie afgesloten. Van webwinkels tot de grote muziekdiensten.
De top 10 online diensten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de omzet online bij Buma/Stemra.
Omzet online
De afgelopen jaren zag Buma/Stemra de omzet uit online aanzienlijk stijgen. Per jaartal staat de behaalde omzet.
Bij Buma/Stemra valt streaming in de categorie online. Onder die categorie vallen meer onderdelen. Een kort overzicht:
* In miljoenen
Online = alleen NL
Goed om te weten is dat Buma/Stemra alleen het online muziekgebruik in NL verwerkt, tenzij we met de de dienst een multi-territoriale overeenkomst hebben Dit betekent niet dat Nederlandse liedjesschrijvers geen geld ontvangen als hun muziek in het buitenland afgespeeld wordt. Dit wordt alleen verwerkt door auteursrechtenorganisaties in het Buitenland. In die categorie betalen wij het ook aan u.
Gebruik verwerken
Streaming heeft een grote impact gehad op het business model van artiesten, componisten, tekstschrijvers en uitgevers.
Ook voor Buma/Stemra heeft streaming grote gevolgen. De hoeveelheden data die wij verwerken, zijn aanzienlijk gestegen.
Ter illustratie staat rechts de verhouding tussen het aantal muziekregels dat Radio 538 aan ons levert en het aantal regels van Spotify (per kwartaal). Daarbij is Radio 538 het hele kleine rode puntje onderin.
7500X
Het pakket data dat wij moeten verwerken om alle gestreamde liedjes van Spotify in een kwartaal te verwerken, is 7500x zo groot als het pakket van Radio 538.
Het verwerken van 7500x zoveel data, brengt met zich mee dat Buma/Stemra meer moet investeren in IT en het verwerken van informatie. Daar zijn kosten aan verbonden. Ten bate van onze leden werken we zo efficiënt mogelijk.
Aantal streams
Aantal liedjes
Daarom trekken we een grens. We verwerken het gebruik tot een bepaald percentage van het gebruik. Het beschikbare geld wordt over alle liedjes daar binnen verdeeld.
Doordat we samen zijn gaan werken met internationale auteursrechtenorganisaties kunnen we steeds meer data verwerken en uitkeren op meer liedjes.
Mocht een liedje buiten de verwerkte data vallen, betekent dat niet dat de auteurs en componisten daar niets voor ontvangen. Om het gemis op te vangen, vullen wij het inkomen van auteurs en componisten altijd aan tot 70 euro per jaar.
Dat betekent we het beschikbare geld over meer liedjes kunnen verdelen zonder dat het impact heeft op de kosten. Hierdoor kan in een aantal gevallen al het gebruik verwerkt worden.
De knip die Buma/Stemra hanteert, daalt ten op zichte van vorige jaren. Deze kan per uitkering verschillen, afhankelijk van de kosten die nodig zijn voor de verwerking.
Uitkering
Of en hoeveel geld leden ontvangen uit streaming, hangt samengevat van een aantal punten af:
Het aantal mensen dat gebruikt maakt van de dienst en maandelijks betaalt voor een abonnement. Hoe meer dat er zijn, des te meer geld er te verdelen is over de componisten.
Een stream wordt minder waard naarmate er door de gebruikers meer nummers worden afgespeeld. Het geldbedrag blijft ten slotte hetzelfde, het moet alleen over meer liedjes verdeeld worden.
Waar de muziek is afgespeeld. Onder Online valt bij Buma/ Stemra alleen gebruik in NL. Gebruik in het Buitenland wordt gemeten en verwerkt door auteursrechtenorganisties in andere landen.
Via welke dienst de muziek afgespeeld is. Youtube, is geen Spotify en zo is elke muziekdienst anders. Zowel qua gebruik als qua inkomsten.
Streamwaarde
Het is onmogelijk om een vaste  'streamwaarde' te definiëren. De waarde van een stream is voor elke dienst anders, maar ook voor elke maand van het jaar verschillend. Een streamwaarde is slechts een momentopname van één maand in een jaar en alleen na afloop van die maand te bepalen. Hoeveel geld er wordt uitgekeerd voor één play in een maand, hangt af van het totaal aantal afgespeelde liedjes en inkomsten van de dienst die maand.
1
2
3
4