public

Loading...

Europa

published by Thibaut Stylemans

Want to create a visual like this?

Get Started
12
Op verkenning door Europa
De 12 gouden sterren in een blauwe cirkel symboliseren de idealen van perfectie, volledigheid en verbondenheid. Het nummer van de sterren komt niet overeen met het aantal lidstaten.
'Ode an die Freude' ofwel 'lofdicht aan de vreugde' wordt gebruikt als het Europese volkslied. Het is een muziekstuk uit de negende symfonie van de Duitse componist Ludwig Beethoven.
Klik hier om te luisteren!
Europa is een werelddeel, net als Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië en Antarctica. Het Oeralgebergte in Rusland vormt de geografische grens tussen Europa en Azië. Kijk maar eens in je atlas. Er is dus een Europees stukje Rusland. Cyprus is dan weer geografisch gezien geen deel van Europa, maar een deel van Azië!
Europa was de naam van een koningsdochter uit Fenicië. Op een dag zag de Griekse oppergod Zeus haar spelen samen met haar vriendinnen. Hij was op slag verliefd en wilde met haar trouwen. Hij veranderde zich in een witte stier en ging voor haar voeten liggen. Europa aaide hem en klom op zijn rug. Meteen sprong de stier op en rende naar de zee. De stier nam Europa mee naar Kreta, waar hij haar even alleen liet en terugkeerde als een mooie jonge man. Europa kreeg drie sterke zonen. Als dank noemde Zeus het werelddeel waar hij haar naartoe had genoemen 'Europa'.
Dit is natuurlijk een fabeltje! In de oudste tijden werd een gebied in Griekenland Europa genoemd, naar een aardgodin. Zowel de plaats als de rivier die doorheen dat gebied liep, heette Europa. Later noemde men het hele Griekse vasteland Europa , en nog later werd het verder uitgebreid tot wat nu Europa is. In het Midden-Oosten sprak men van 'ereb', het avondland, of het land waar de zon ondergaat. Als je vanuit het Midden-Oosten naar Griekenland of Europa kijkt, dan ligt dat inderdaad in het westen.
De landschappen van Europa zijn erg gevarieerd: van bergachtige gebieden tot grote vlakten met diepe dalen en rivierbekkens.
De hoogste berg is de Elbroes in Rusland. Die is 5642 m hoog.
De langste rivier is de Wolga met 3530 km.
In Zweden vind je een aantal van de grootste meren van Europa.
Finland is het meest beboste gebied van Europa. 70% van het land is bedekt met bos.
De stad met de meeste inwoners is Istanboel. Die metropool telt 14,1 miljoen inwoners.
Noordelijkste punt: Nordkinn, Noorwegen
Zuidelijkste punt: Tarifa, Spanje
Meest westelijke punt: Cabo da Roca, Portugal
Meest oostelijke punt: een top zonder naam in
                                                 het Oeralgebergte op 545                                                     meter hoogte
BIG FIVE VAN EUROPA

Wolf
europese bizon
iberische lynx
veelvraat
europese bruine beer
De Europese Unie is een vereniging van 28 Europese landen die willen samenwerken op gebied van economie en politiek. Zij moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om lid te worden van die vereniging.
De Europese Unie
De EU heeft geen hoofdstad. Soms wordt Brussel de Europese hoofdstad genoemd, omdat er zoveel Europese instellingen hun bureau hebben. Bijvoorbeeld het Europees Parlement en de Europese Commissie. Daar worden de Europese wetten gemaakt en gestemd. Het merendeel van die kantoren ligt in de Europawijk, dicht bij het Jubelpark en het metrostation Shuman. De mensen die voor die instellingen werken, noemt men weleens eurocraten. Zij komen van verschillende Europese landen.
'In verscheidenheid verenigd'
Het Europese motto verwijst naar de verscheidenheid die er in Europa is.
In de toekomst willen ook Servië, Albanië, Macedonië, Montenegro en Turkije lid worden van de EU.

Om lid te worden moet je:
- In Europa liggen.
- Democratisch zijn.
- Wetten en regels voor iedereen.
- Vrije handel hebben (kopen en verkopen wat je wilt).
- Alle wetten en regels van de EU invoeren.
België
Brussel
11,2 miljoen inw.
30 528 km²
Stichtend lid
Duitsland
Berlijn
81,1 miljoen inw.
357 376 km²
Stichtend lid
Oostenrijk
Wenen
8,5 miljoen inw.
83 879 km²
Toegetreden in 1995
Bulgarije
Sofia
7,2 miljoen inw.
110 370 km²
Toegetreden in 2007
Cyprus
Nicosia
0,8 miljoen inw.
9251 km²
Toegetreden in 2004
Denemarken
Kopenhagen
5,6 miljoen inw.
42 924 km²
Toegetreden in 1973
Kroatië
Zagreb
4,2 miljoen inw.
56 594 km²
Toegetreden in 2013
Spanje
Madrid
46,4 miljoen inw.
505 944 km²
Toegetreden in 1986
Estland
Tallinn
1,3 miljoen inw.
45 227 km²
Toegetreden in 2004
Finland
Helsinki
5,4 miljoen inw.
338 440 km²
Toegetreden in 1995
Frankrijk
Parijs
66,4 miljoen inw.
633 187 km²
Stichtend lid
Griekenland
Athene
10,8 miljoen inw.
131 957 km²
Toegetreden in 1981
Hongarije
Boedapest
9,8 miljoen inw.
93 011 km²
Toegetreden in 2004
Italië
Rome
60,7 miljoen inw.
302 073 km²
Stichtend lid
Ierland
Dublin
4,6 miljoen inw.
69 797 km²
Toegetreden in 1973
Letland
Riga
1,9 miljoen inw.
64 573 km²
Toegetreden in 2004
Litouwen
Vilnius
2,9 miljoen inw.
65 286 km²
Toegetreden in 2004
Luxemburg
Luxemburg
0,5 miljoen inw.
2586 km²
Stichtend lid
Malta
Valletta
0,4 miljoen inw.
315 km²
Toegetreden in 2004
Nederland
Amsterdam
16,9 miljoen inw.
41 542 km²
Stichtend lid
Polen
Warschau
38 miljoen inw.
312 679 km²
Toegetreden in 2004
Portugal
Lissabon
10,3 miljoen inw.
92 226 km²
Toegetreden in 1986
Tsjechië
Praag
10,5 miljoen inw.
78 868 km²
Toegetreden in 2004
Verenigd Koninkrijk
Londen
64,8 miljoen inw.
248 528 km²
Toegetreden in 1973
19 van de 28 landen uit de EU gebruiken de euro als officiële munt. Ook de landen Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro als officiële nationale munt. Daarnaast wordt de euro onofficieel ook in Montenegro en Kosovo gebruikt. In vele andere landen kan je echter ook met de euro betalen, ook al heeft dat land al een andere munt.
Slovenië
Ljubljana
2 miljoen inw.
20 273 km²
Toegetreden in 2004
Slowakije
Bratislava
5,4 miljoen inw.
49 035 km²
Toegetreden in 2004
Zweden
Stockholm
9,7 miljoen inw.
438 574 km²
Toegetreden in 1995
Roemenië
Boekarest
19,8 miljoen inw.
238 391 km²
Toegetreden in 2007
De EU kreeg in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.
 
oppervlakte
inwoners
bevolkingsdichtheid
aantal landen
Europa

10 180 000 km²
742,4 miljoen
73 inw./km²
+- 44 (afhankelijk van de criteria)
EU

4 324 782 km²
510 miljoen
116 inw./km²
28
De Europese Unie is een beetje zoals een club. Meestal heb je een club met je vrienden en houden jullie van dezelfde dingen. In het geval van de Europese Unie ging het wel een beetje anders. De oprichters waren niet elkaars beste vrienden...

Om ervoor te zorgen dat Frankrijk en Duitsland geen oorlog meer met elkaar zouden voeren, bedacht een slimme Franse man, Jean Monnet, een plan. om wapens te maken heb je kolen en staal nodig. Als alle kolen en alle staal van Frankrijk en West-Duitsland samen zouden zijn, dan kon het ene land nooit wapens maken zonder dat het andere dat wist. En dus ook geen oorlog.

Als Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, dat aankondigt op 9 mei 1950 is aanvankelijk iedereen erg verrast. Maar Duitsland vindt het een goed idee en ook een aantal andere landen willen meedoen.

En zo richtten zes landen samen een club op voor kolen en staal: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Wist je dat België daar één van was? Ons kleine landje was van bij de start betrokken bij de samenwerking.

In 1957 beslissen de zes landen dat ze niet alleen voor kolen en staal willen samenwerken, maar ook voor andere dingen. Daarom geven ze de EGKS een nieuwe naam: de Europese Economische Gemeenschap. Later is dat de Europese Unie (EU) gaan heten. Er zijn ook steeds meer landen bijgekomen, dat zie je als je naar alle vlaggen kijkt!
Europa? Eurozone? EU? Eurovisiesongfestival? Euh... Europa is niet hetzelfde als de Europese Unie. Niet iedereen in de Europese Unie betaalt met de euro, want niet elk lid is ook lid van de Euozone. En aan het Eurovisiesongfestival doet ook Israël mee... Allemaal 'Euro-', maar niet allemaal hetzelfde. Hieronder zetten we eens alles op een rijtje...
 Schumanverklaring 
9 mei 1950, start EU
Dag van Europa  
MEI
9
28
24
In de EU zijn er 24 officiële talen. Er is niet zoiets als een Europese taal en wellicht zal die er ook niet komen. De EU vindt het juist goed dat mensen verschillende talen spreken, want daarmee tonen we ook de grote diversiteit in Europa. Wel vindt de EU het belangrijk dat mensen elkaars talen, gewoontes en gebruiken leren kennen. De EU wilt dat kinderen op de basisschool minstens één andere taal leren.
здравей
Hej
Hallo
Hello
Tere
Hei
Bonjour
γεια
Szia
Dia duit
Ciao
Bok
Sveiks
Sveiki
  Merħba
Hallo
Witam
 Olá
Alo
Zdravo
Ahoj
Hola
Ahoj
Hallå
Wat betekent de EU voor jou?
Er is een wet die beslist dat er niets in het water mag zitten waarvan je ziek kunt worden als je erin gaat zwemmen.
De EU wil ook dat kinderen veilig op het internet kunnen en hebben daarvoor regels ontwikkeld die ze aan ouders en scholen laten weten, zodat zij de kinderen kunnen op de hoogte brengen.
Veel fabrikanten van voeding zetten op hun verpakking dat hun voedsel gezond is. Dat mag alleen als het door de EU is goedgekeurd.
Al het speelgoed dat in de EU wordt verkocht voor kinderen moet aan bepaalde regels beantwoorden. Als dat zo is, zie je dat aan het symbool CE. Kijk je speelgoed maar eens goed na!
Over heel Europa kun je het nummer 112 bellen als je in nood bent. Zo hoef je nooit na te denken in een moeilijke situatie. Ook in België bereik je daarmee de ambulance of de politie.
112
Als je kleiner bent dan 1,35 meter moet je op een kinderzitje zitten, dat heeft de EU beslist. Zo werkt de autogordel goed en wordt het verkeer veiliger!
Je hebt mensen die voor de Europese Unie zijn en je hebt mensen die tegen zijn. De tegenstanders worden ook wel eurosceptici genoemd. Dat zijn mensen die kritisch staan tegenover de EU.

Je hebt misschien al over de brexit gehoord? Dat woord is afkomstig van Britain (Groot-Brittannië) en exit (wat 'uittreding' betekent). De mensen van het Verenigd Koninkrijk mochten in juni 2016 via een stemming laten weten of ze wilden dat het land bij de EU bleef of niet. Iets meer dan de helft stemde om de EU te verlaten, en daarmee werd de uittreding van het Verenigd Koninkrijk in gang gezet.

De brexit is niet helemaal onverwacht. Van in het begin waren de meningen over de EU sterk verdeeld in het VK Dat begon al meteen na de Tweede Wereldoorlog. Er is niet echt iets geregeld over hoe een land de Unie moet verlaten en wat dat precies betekent. Toch is het Verenigd Koninkrijk niet het eerste land dat de EU verlaat. In 1985 verliet Groenland als onderdeel van Denemarken de Unie.

Toch zal het volgens onderzoekers niet snel tot een 'belgxit' komen. Belgen zouden bij de meest eurofiele mensen behoren van de Unie. 'Eurofiel' betekent dat je voorstander bent van de EU.
Na de Tweede Wereldoorlog is er geen oorlog meer in Europa, maar toch is niet alles koek en ei. Tussen de overwinnaars van de oorlog (Rusland, de VS en de geallieerde landen van Europa) ontstaat er immers kort na de Tweede Wereldoorlog wrevel over hoe Duitsland weer opgebouwd moet worden. Het is het begin van de Koude Oorlog.

Europa is dus verdeeld in twee blokken: oost en west. De scheidingslijn loopt pal door Duitsland. Oost-Duitsland valt onder het Russische gezag en West-Duitsland valt onder het toezicht van Europa en de Amerikanen.

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, ligt dan wel in Oost-Duits gebied, het wordt verdeeld in West- en Oost-Berlijn. Het is verboden om naar West-Berlijn te gaan. Daarom wordt er een muur gebouwd: de muur van Berlijn.
kaart van Duitsland na WO II
Westen
Oosten
kaart van Berlijn na WO II
Als de muur in 1989 'valt', worden West- en Oost-Duitsland opnieuw één. In de loop van de jaren zullen steeds meer landen van Oost-Europa toetreden tot de Europese Unie.
Gemaakt door Thibaut Stylemans
Catalonië wil graag afscheuren van Spanje! Er is veel onzekerheid over hoe het verder moet met de Spaanse regio...