public

Loading...

Upute za web VCI_za organizacije

published by Tihana Fontana - VCI

Want to create a visual like this?

Get Started
www.solar-aid.org
UPUTE ZA REGISTRACIJU I KORIŠTENJE VOLONTERSKE BAZE
Poštovani organizatori volontiranja*, drago nam je da ste bazu volontera/ki i organizatora volontiranja Volonterskog centra Istra prepoznali kao mogući alat za pronalaženje volontera/ki. U nadi da će Vam navedena baza olakšati provedbu Vaših volonterskih programa u procesu pronalaženja i odabira volontera/ki, u nastavku se nalaze upute za registraciju i korištenje baze. Pozivamo Vas da se za sva pitanja i nedoumice obratite na adresu e-pošte: [email protected]

*Prema Zakonu o volonterstvu (NN 58/2007), organizator volontiranja može biti svaka pravna osoba registrirana sukladno Zakonu o udrugama, Zakonu o zakladama i fundacijama i Zakonu o radu. Organizator volontiranja može biti i vjerska zajednica, javna ustanova, turistička zajednica i druga neprofitna pravna osoba koja organizira volontiranje sukladno odredbama ovoga Zakona
Printscreen 1. Naslovna stranica vci.hr

Portable solar lights can meet the needs of rural communities now, long before other solutions become practical at scale.
2.
National electricity grids will not reach the majority of African household by the end of the decade.
3.
Stranica 2
1.
Otvorite web stranicu Volonterskog centra Istra na www.vci.hr, koja izgleda OVAKO

KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 1. Naslovna stranica vci.hr

Stranica 3
2.
U sredini stranice, na samom vrhu, pronaći ćete kutak za registraciju organizacija koji izgleda kao na slici ispod teksta. 

Kliknite na LOG IN/REGISTRIRAJ SE (na lijevoj sličici), pa zatim na Registriraj se napisano plavom bojom (kao na desnoj sličici).


KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 2. Odjeljak za organizacije

Printscreen 3. Prijava (log in) za organizacije
Stranica 4
3.
Pojavit će vam se obrazac za registraciju koji trebate ispuniti i zatim kliknuti REGISTRIRAJTE SE!

Nemojte zaboraviti svoje korisničko ime i lozinku! Radije no što pamtite – zapišite.

KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 4. Registracija za organizacije

Stranica 5
4.
Nakon registracije slijedi ispunjavanje profila organizacije gdje upisujete osnovne podatke o organizaciji te podatke o potrebi za volonterima/kama.
Vodite računa da će te podatke moći vidjeti svi (potencijalni/e) volonteri/ke, stoga budite jasni i precizni, kako bi već Vaš sam profil mogao privući zainteresirane volontere/ke!
Po želji, možete staviti i logo Vaše organizacije, čime dodatno privlačite volontere/ke i radite na vidljivosti organizacije.

KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 5. Registracija za organizacije - osnovni podaci

Stranica 6
5.
Nakon unosa osnovnih podataka o organizaciji, slijede odjeljci Opis organizacije, Potrebe za volonterima i Specifičnost volontiranja
Tu unosite OSNOVNE informacije o potrebama za volonterima/kama u Vašoj organizaciji, a ne samo o specifičnom volonterskom mjestu. 

Kada završite proces registracije organizacije te kada se prvi put prijavite, moći ćete i otvarati pojedina volonterska mjesta, u kojima ćete raspisati konkretne potrebe (koliko točno volontera/ki, u kojem razdoblju, opseg posla, koje aktivnosti, gdje, itd.), ovisno o Vašim aktivnostima i uslugama.

Na sljedećim slikama možete vidjeti primjere opisa, potreba i specifičnosti za udrugu Volonterski centar Istra.


KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 6. Registracija za organizacije - opis organizacije

Stranica 7
KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 7. Registracija za organizacije - potrebe za volonterima i specifičnosti volontiranja

Stranica 8
6.
Nakon unosa osnovnih informacija o organizaciji i potrebama za volonterima/kama, potrebno je unijeti područja djelovanja organizacije. Možete unijeti više od jednog područja, na način da na tipkovnici istovremeno držite tipku “Control” i pritom odabirete (tj. “klikate”) više područja.

Ako Vaše glavno područje djelovanja nije navedeno, molimo da ga svakako navedete u prethodnim odjeljcima (opis organizacije) te da nas obavijestite o tome putem e-maila ([email protected]) kako bismo ga mogli naknadno dodati u popis.

KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 8. Registracija za organizacije - područja djelovanja

Stranica 9
7.
Po završetku upisa podataka, ne zaboravite kliknuti ZAVRŠITE REGISTRACIJU!  


KORACI PRILIKOM REGISTRACIJE U VOLONTERSKU BAZU

Printscreen 9. Završetak registracije

Kada to učinite, razveselit će Vas sljedeća poruka na ekranu:


Printscreen 10. Uspješna registracija

Stranica 10
1.
Nakon što ste se jednom registrirali - u nadopunu ili pregled profila organizacije u našoj bazi idete ponovno preko kutka za registraciju organizacija u sredini na početnoj stranici www.vci.hr, no ovaj put ne idete na registraciju, nego upisujete podatke (koje niste zaboravili i imate ih negdje zapisane :-)) u bijele kućice. Zatim kliknete POŠALJI!

ZA VEĆ REGISTRIRANE KORISNIKE  
Printscreen 11. Ponovna prijava (log in)

U slučaju da ste zaboravili lozinku za prijavu (tj. zaboravili gdje ste napisali pristupne podatke :-)), onda prilikom prijave možete kliknuti na mogućnost “Zaboravili ste lozinku?” (vidite iznad; Printscreen 11) ili nam se možete direktno javiti na adresu e-pošte [email protected] kako bismo Vam dodijelili privremenu lozinku.

Stranica 11
2
Sada ste osigurali pregled profila organizacije kojeg možete mijenjati i nadopunjavati klikom na narančastu ikonicu UREDI koja se nalazi ispod imena organizacije.

ZA VEĆ REGISTRIRANE KORISNIKE  
Printscreen 12. Pregled profila

Stranica 12

1.
Nakon uspješne registracije te prijave u volontersku bazu, na dnu profila organizacije imate mogućnost otvarati volonterska mjesta.

OTVARANJE VOLONTERSKIH MJESTA
Printscreen 13. Pregled profila - otvaranje novog volonterskog mjesta

Stranica 13
2
Za otvaranje volonterskog mjesta potrebno je popuniti osnovne podatke o volonterskom mjestu i kontakt (sličica dolje; Printscreen 14).

OTVARANJE VOLONTERSKIH MJESTA
Printscreen 14. Osnovni podaci o vol. mjestu
Stranica 14
3
Za otvaranje volonterskog mjesta potrebno je popuniti podatke o opisu volonterskog mjesta, potrebna znanja i vještine, posebne zahtjeve, komentar organizatora te područje volontiranja (sličica dolje; Printscreen 15).

OTVARANJE VOLONTERSKIH MJESTA
Printscreen 15. Ostali podaci o vol. mjestu
Stranica 15
3
U opis volonterskog mjesta potrebno je jasno i precizno navesti opis posla, tj. aktivnosti, kojeg će volonter/ka obavljati. 

Sljedeće navedite ako je potrebno da posjeduju određena potrebna znanja i vještine, kao što su poznavanje rada na računalu, poznavanje stranog jezika, određene socijalne i/ili komunikacije vještine, iskustvo, i sl.
 
U odjeljak posebni zahtjevi možete navesti ako tražite volontere/ke određene dobne skupine ili pak neke druge posebne zahtjeve (npr. da je potrebno vlastito vozilo, tj. posjedovanje vozačke dozvole B kategorije).
 
U komentar organizatora navedite neke informacije koje nisu obuhvaćene prethodnim odjeljcima, poput pokrivanja troškova nastalih volontiranjem (ako to imate osigurano i predviđeno, ako ne - svakako i to trebate unaprijed navesti), izdavanje volonterskih knjižica ili Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, mogućnost sudjelovanja na edukacijama, i sl. 

Zadnji odjeljak je odabir područja volontiranja o kojima također dobro razmislite jer potencijalni/e volonteri/ke mogu pretraživati bazu i pretraživanjem područja djelovanja, tj. volontiranja.

Nakon što ste unijeli sve potrebne podatke, kliknite UNESI na dnu stranice, kao što je prikazano na sličici dolje.

OTVARANJE VOLONTERSKIH MJESTA
Printscreen 16. Završetak unošenja podataka za volontersko mjesto

Stranica 16
4
Nakon uspješnog otvaranja volonterskog mjesta, isto će se (javno) pojaviti u volonterskoj bazi na našoj stranici (dostupno na www.vci.hr/hr/projekti; sličica dolje - Printscreen 17). 

Potencijalni/e volonteri/ke tako imaju priliku pregledavati volonterska mjesta te Vam se izravno javiti ili se prijaviti na volonterska mjesta preko baze (ako su i sami/e registrirani/e u njoj), nakon čega dobivate poruku obavijesti na adresu e-pošte navedene u profilu Vaše organizacije.

Osim toga, novootvorena volonterska mjesta Volonterski centar Istra promovira putem svoje liste volontera/ki (e-pošta) te putem društvenih mreža.

OTVARANJE VOLONTERSKIH MJESTA
Printscreen 17. Pregled trenutno otvorenih volonterskih mjesta (www.vci.hr/hr/projekti)

Stranica 16
1
Nakon uspješnog otvaranja i objavljivanja volonterskog mjesta, potencijalni volonteri/ke će ga moći pregledati te se na isto i prijaviti, preko volonterske baze.

Nakon što se volonteri/ke odluče prijaviti na Vaše volontersko mjesto preko volonterske baze na stranici www.vci.hr, na adresu Vaše e-pošte (koju ste naveli prilikom registracije organizacije), stići će Vam sljedeća obavijest:

"Volonter/volonterka IME poslao/la je zahtjev za prijavu na volontersko mjesto "NAZIV  VOLONTERSKOG MJESTA" i čeka vaše odobrenje.
  Volontera/ku možete pogledati ovdje: POVEZNICA NA PROFIL VOLONTERA/KE, a zahtjev možete odobriti ovdje: POVEZNICA NA ADMIN BAZU ZA ODOBRAVANJE (www.vci.hr/admin)".


Ako niste prijavljeni u bazu, klikom na poveznicu koju dobijete u e-pošti morat ćete ponovno unijeti pristupne podatke (korisničko ime i lozinku), nakon čega ćete imati pristup pregledavanju zahtjeva za prijavu na volonterska mjesta. U zahtjevima za prijavu na volonterska mjesta imate tri opcije statusa:
1.  Čekanje odobrenja
2. Odobreno
3. Odbijeno 

U profilu volontera/ke, kojem možete pristupiti, imate kontakt podatke (adresa e-pošte i broj mobitela), stoga Vas molimo da se, nakon prijave, uvijek izravno obratite i zahvalite zainteresiranim volonterima/kama, bez obzira hoćete li prijavu odobriti ili odbiti.


PRIJAVLJIVANJE VOLONTERA/KI NA VOLONTERSKO MJESTO
Istu obavijest, o tome da se volonter/ka prijavila na neko volontersko mjesto, dobiva i administrator volonterske baze, odnosno, Volonterski centar Istra.

Stoga Vas lijepo molimo da na prijavu volontera/ke preko volonterske baze odgovorite u što kraćem mogućem roku, odnosno u roku od 7 dana.   2
OBRATITE NAM SE!
+385 (0)97 671 3214
Društveni centar Rojc
Gajeva 3,
52100 Pula
(3. kat, druga vrata desno)
https://www.facebook.com/
VolonterskiCentarIstra
Stranica 17
Ako ipak naiđete na bilo kakve poteškoće prilikom registracije ili otvaranje volonterskog mjesta, slobodno nam se obratite – na adresu e-pošte [email protected] ili na neki od kontakata navedenih na našoj službenoj web stranici (http://vci.hr/hr/kontakti/).

Vaš Volonterski centar Istra!

Pravni propisi vezani za volonterstvo u Hrvatskoj:
Zakon o volonterstvu - NN 22/2013   

Etički kodeks volontera - NN 55/2008   

Pravilnik o državnoj nagradi za volontiranje (NN 106/2007)  

Pravilnik o sadržaju izvješća o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja 

  Izvješće organizatora volontiranja o obavljenim uslugama ili aktivnostima organizatora volontiranja  

Vodič za organizatore volontiranja i volontere 

  Potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje